Sep 23, 2022
Adina Vlad are o experiență de două decade în cercetare și este fondator al Unlock, o companie de cercetare de piață care, în ultimii cinci ani, a cartografiat schimbările de adâncime din mentalitatea și viața fiecăruia dintre noi.
Proiectul ”Hunters” este un fel de hartă - a aspirațiilor, nevoilor și dorințelor care marchează ceea ce Adina numește o ”maturizare” treptată: până la criza financiară credeam, asemenea unor copii, că totul e permis. Următorii zece ani au fost etapa noastră de ”a-ha”: poate nu să avem lucruri e așa important, ci să acumulăm experiențe. Ne-am apucat de sport, de călătorit, de sărit cu parașuta și de experimentat.
Dar anul 2020 este, spune Adina, momentul în care am realizat că tot ce e exterior ne poate fi luat. Am apăsat butonul de ”reset” și am decis să ne concentrăm, pragmatic, pe viața noastră și lucrurile pe care le putem controla. Suntem, acum, într-un moment în care știm ce e important pentru noi. Căutăm, fiecare, o viață bine trăită dar, paradoxal, avem sentimentul că numai noi ne-am schimbat. Nu ne mai reflectăm în ceilalți, nu vedem schimbarea din celălalt. Ne-am reconectat cu noi, dar pare că nu ne mai putem reconecta cu lumea.
Motivul este că tot acest curent de adâncime pozitiv, constructiv, pragmatic și orientat spre acțiune nu e canalizat și agregat nicicum. Discursul public al media și al liderilor acestei țări e în continuare primitiv, negativ, deconectat de la realitatea fiecăruia dintre noi.
Războiul de la granița noastră a adăugat încă un strat de conștientizare: se poate întâmpla orice. În mintea și sufletul nostru ne-am spus ”carpe diem”. Omul puternic e cel pregătit oricând pentru instabilitate. Ne-am pierdut interesul pentru piața publică și schimbări radicale și ne concentrăm către vecinătatea imediată și schimbarea pe care o putem face acolo.
Dacă ni se pare că lumea e un loc în care nu ne mai regăsim e pentru că nu observăm cu atenție - ne-am schimbat cu toții, dar suntem încă separați de zgomotul deprimant al unui discurs public rămas în urmă și încremenit în altă lume. Trebuie să ascultăm, să întrebăm, să devenim curioși, spune Adina. Descoperind schimbarea din celălalt, vom descoperi că nu suntem singuri.
Am vorbit cu ea despre câteva mari trenduri și ce înseamnă ele pentru business și societate, despre relația noastră ”rece” cu munca, despre cum ne-am dezvoltat gândirea critică și intoleranța la minciună și neautenticitate și despre momentul în care încrederea noastră în noi înșine e la cote maxime, în timp ce încrederea în instituții nu a fost niciodată mai jos. Puteți explora trendurile folosind acest link.
****
Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.
****
Acest podcast este prezentat de eMAG, o companie care crede în educație și în puterea oamenilor de a folosi tehnologia pentru a crea un viitor mai bun.
****
Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.
Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.