Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Apr 28, 2023

Aceasta este o conversație care ne explică pe noi, nouă.

Ca răspuns la șocurile prin care am trecut în ultimii ani, ceva important s-a întâmplat în adâncul fiecăruia dintre noi. Un proces de maturizare, în care am redescoperit relația cu noi înșine și am început să prețuim echilibrul. Am învățat că nu putem da ce nu avem și nu putem controla decât foarte puține lucruri. Am realizat că lucrurile se pot schimba fără vreo avertizare și că, în loc să așteptăm vremuri mai bune în general, e în puterea noastră să le facem mai bune azi, pentru viața noastră. Nu putem avea totul, dar putem alege ce-i important.

Ne-am schimbat și aceste schimbări nu sunt cuprinse în vreo statistică. Nu încă. Dar Adina Vlad le urmărește an de an în seria de rapoarte Hunters și vede cum se cristalizează o nouă conștiință de sine. O ”Eră a maturității”, cum este numită în raportul din acest an. Această nouă relație cu noi, cu oamenii din jur, cu societatea, cu munca și cu produsele si organizațiile, dă naștere unor fenomene interesante și aparent inexplicabile. Nu vrem să mai muncim ca înainte. Nu mai dăm atenție știrilor. Ne retragem din viața publică. Nu mai cumpărăm orice. Devenim, la prima vedere, egoiști.

Dar nu e egoism, e căutarea unui echilibru interior despre care știm, intuitiv, că e cel mai prețios obiectiv posibil.

Dacă nu mai reacționăm la vechile stimulente, nu e pentru că suntem indiferenți, ci pentru că ne-am mutat interesul și energia creatoare în altă parte. Iar schimbarea nu vine fără partea ei întunecată. Deși o confruntăm mai degrabă în spațiul nostru privat, și ea e comună.

Am vorbit cu Adina despre cum arată această eră a maturității și implicațiile ei pentru relația între noi și lume. Dar și despre cum putem reconfigura produsele, joburile și proiectele, astfel încât să fie dezirabile și adecvate acestei ere noi.

Adina Vlad este fondatorul Unlock Research și, în ultimii cinci ani, a explorat constant schimbările de mentalitate, stil de viață și psihologie în cercetarea Hunters.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Podcastul Vast&Curious este susținut de AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la bursă. AROBS este o companie românească fondată acum 25 de ani la Cluj, cu birouri în opt țări și parteneri și clienți în Europa, America și Asia. 

AROBS crede într-o cultură a implicării, a evoluției continue și a parteneriatului pe termen lung. Este una dintre puținele companii românești care oferă fiecărui angajat acțiuni gratuite în pachetul obișnuit de beneficii. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să