Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Jun 23, 2023

Am așteptat mult timp să am o conversație despre optimism. Despre influența lui surprinzătoare asupra succesului în viață, asupra sănătății noastre mentale și fizice. Într-o lume dominată, parcă, de negativ, în care pare că ne-am pierdut capacitatea de a spera și a vedea un viitor mai bun, calitatea de a fi optimiști e o super-putere.

Am vorbit cu Aura despre ce este optimismul, cum se naște, cum îl putem dezvolta și cultiva. Optimismul nu e doar un mod de a privi lumea, ci are capacitatea de a ne regla emoțiile și acțiunea. Este moștenit, dar cea mai mare parte este educat, mai ales în primii ani de viață. Și, da, mediul în care trăim ne influențează.

Oamenii optimiști au o șansă mai mare să prospere profesional și să aibă rețele sociale mai largi. Au o mai mare rezistență la efort și sunt mai fericiți. Veți găsi în conversația noastră exerciții practice și căi de a crește copii mai optimiști. Dar și latura mai puțin luminoasă și limitele optimismului.

Aura predă optimism și psihologie pozitivă la Universitatea Babeș Boylai. Este director al școlii doctorale Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific, la aceeași universitate. Este psiholog în psihologie clinică și cognitiv comportamentală și vicepreședinte al Asociației de Psihoterapii Cognitiv Comportamentale. Are o acreditare de la Institutul Albert Elis, din New York. Trăiește la Cluj, împreună cu soțul ei și fiul lor Luca, în vârsta de cinci ani.

****

Podcastul Vast&Curious este susținut de AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la bursă. AROBS este o companie românească fondată acum 25 de ani la Cluj, cu birouri în opt țări și parteneri și clienți în Europa, America și Asia. 

AROBS crede într-o cultură a implicării, a evoluției continue și a parteneriatului pe termen lung. Este una dintre puținele companii românești care oferă fiecărui angajat acțiuni gratuite în pachetul obișnuit de beneficii. 

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.