Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Sep 30, 2022

Constantin Damov este cofondator unei companii despre care probabil nu știți aproape nimic dar care, discret, transformă ceea ce noi aruncăm în fiecare zi în produse esențiale pe care le trimite în toată lumea.

Green Group este unul dintre cele mai mari grupuri de reciclare din această parte a lumii și cel mai mare producător de fibră poliesterică din material reciclat din Europa. E o poveste improbabilă și frumoasă a doi oameni, un român și un taiwanez, care s-au trezit acum 20 de ani cu aceeași idee, fără să știe unul de altul. E o poveste de prietenie și parteneriat care m-a impresionat profund și cred că vă va mișca și inspira. Dar și o poveste plină de umor despre cum creezi piețe noi din nimic și despre moștenirea pe care Constantin a primit-o de la bunicul lui, moștenire care i-a marcat cariera, profesia și misiunea.

Am vorbit cu el despre cum au fondat el și Clement Hung Green Group, despre ce ai nevoie pentru a inventa noi piețe și cum să privim diferit lucrurile pe care le cumpărăm, le consumăm, le aruncăm. Dar și despre de ce ne aflăm într-un moment critic al existenței noastre și, evident, cum putem fiecare să ne măsurăm și reducem amprenta de carbon. În fiecare an, Green Group prelucrează cam 400.000 de tone din ceea ce noi considerăm a fi gunoi sau deșeu: PET, sticlă, echipamente electronice, becuri. Dar avem șase milioane de tone de deșeu, doar în România. Iar eliberarea în atmosferă a freonului dintr-un singur frigider are efectul a 3 tone de bioxid de carbon. Green Group a dezvoltat de la zero o rețea de peste 300 de furnizori și a creat peste 3.000 de locuri de muncă în companie, plus alte câteva mii în afara sa. 

Sper că discuția noastră vă va da de gândit și va schimba, măcar puțin, felul în care priviți lumea din jur și impactul fiecăruia dintre noi asupra ei.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Acest podcast este prezentat de eMAG, o companie care crede în educație și în puterea oamenilor de a folosi tehnologia pentru a crea un viitor mai bun.

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.