Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Nov 17, 2023

Constantin privește tehnologia dintr-o perspectivă interesantă: deși a studiat informatică, a ales o carieră în filozofie și astăzi se ocupă de etica tehnologiei.

Întrebările legate de ce e moral și corect în domeniul tehnologiei par la prima vedere abstracte. Dar ele dezvăluie părți la care nu ne gândim în relația noastră cu ceea ce numim tehnologie: cu telefonul de care nu ne dezlipim, cu platformele de comerț sau de social media, cu fiecare căutare pe internet, cu companiile pe care le fondăm și conducem Întrebări despre dacă noi le folosim pe ele sau ele ne folosesc pe noi, despre cât de multă libertate avem în relația cu un algoritm care ne cunoaște preferințele și stările în detaliu. Nu ne întrebăm în ce măsură folosim un produs sau noi suntem produsul.

Am vorbim cu el despre cum ar fi bine să ne gândim la întrebarea „ce se întâmplă când delegăm mașinilor libertate și putere”, „a cui este responsabilitatea pentru cum folosim sau suntem folosiți de tehnologie” și multe altele.

Constantin Vică este lector universitar la Facultatea de Filozofie și coordonator al Programului de Master în Etică Aplicată și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată. Este autorul cărții Civilizație algoritmică și viața în lumea digitală.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială, 100% românească, ce crede în puterea de a schimba lumea prin perseverență și implicare, dar și în puterea de a o construi prin fiecare proiect - personal sau profesional, mai mic sau mai mare.

Dedeman promovează inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partenerul de încredere al The Vast&The Curious aproape de la început.

Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne ajută să evoluăm și să devenim mai buni, ca oameni și ca organizații. 

 

****

Podcastul Vast&Curious este susținut de AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursă. E o companie românească, fondată acum 25 de ani la Cluj de antreprenorul Voicu Oprean. AROBS este astăzi o companie internațională, cu birouri în nouă țări și mai mult de 1.200 de oameni și parteneri în Europa, Asia și America. 

AROBS crede într-o cultură a implicării, a evoluției continue și a parteneriatului pe termen lung. 

 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.