Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Nov 24, 2023

Trăim într-o lume care pune rațiunea și rezultatele pe un piedestal. E o lume care există, spune Cosmin, de la „gât în sus”, așa cum el însuși a trăit mare parte a vieții. Acest fel de a funcționa ne împinge către un soi de egocentrism și către alegeri care ne transformă în indivizi unidimensionali, obsedați de „a reuși”, „a clădi”, „a ajunge”.

Lui Cosmin i-au ieșit toate acestea: a reușit, a clădit, a ajuns. Și a constatat că se transformă într-un om cu care nu vrea să aibă de-a face. Conversația noastră e o poveste despre devenire personală, despre lecțiile esențiale pe care viața ni le servește exact când credeam că am atins succesul și despre cum să trăim altfel decât de la gât în sus.

Cosmin Alexandru a fost un rebel care a urât școala, dar mai târziu a cofondat insituții de educație. Este decan al Entrepreneurship Academy, singura facultate de antreprenoriat din România. A fost un antreprenor determinat și obsedat de muncă ce s-a transformat, în timp, într-un expert în muncă în echipă și în ce ajută oamenii să fie performanți și să funcționeze bine împreună. Este cofondator al Teamology, o companie de consultanță pionier în acest domeniu. Și corealizator, împreună cu Raluca Răschip, al podcastului cu același nume.

În ultimul timp, se antrenează în abordarea sistemică, o metodă care îi dezvăluie că e parte dintr-o poveste umană și spirituală mai mare, mai bogată, din care face parte fără a fi întotdeauna personajul principal. Învață noțiuni care i s-ar fi părut ridicole altădată: intuiție, instinct, conectare cu sine. Am vorbit, de asemenea, și despre echipe și claritatea și relațiile umane care le fac să performeze, despre de a ce a primi e la fel de important precum a da. Și despre prețul reușitei, o latură pe care nu o vedem sau nu vrem să o vedem.

Am vorbit cu Cosmin în octombrie 2023, într-o întâlnire live la Teatrul Apollo111.

****

Conversațiile noaste live sunt susținute de BCR. BCR construiește mecanisme și produse pentru o Românie mai inteligentă financiar. Și, pentru că totul pleacă de la oameni și nevoile lor, soluțiile BCR se bazează pe sute de mii de conversații cu companii și oameni obișnuiți. 

Iar sistemul lor gratuit de consiliere financiară a contribuit deja la o viață mai bună pentru 200.000 de oameni care au beneficiat de un plan financiar personalizat.  

****

Partenerul nostru este de asemenea MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România. O organizație construită cu pasiune și îndrăzneală de către un grup de antreprenori români, dar și de medici buni, care cred că împreună putem să facem România bine.

****

Evenimentele live vă sunt prezentate și de Autonom. O companie de familie, fondată de Dan și Marius Ștefan în 2006, la Piatra Neamț, Autonom este acel gen de succes rapid care a rezultat după 20 de ani de muncă susținută. Azi, conduc cel mai mare grup de produse și servicii de mobilitate din România. 

De la o simplă închiriere de mașină, la soluții complexe pentru flote sau soluții de finanțare, soluțiile Autonom susțin companiile, în orice moment s-ar afla pe drum.

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.