Apr 27, 2022
Delia Rotaru este VP People and Organisation la eMAG, unul dintre partenerii strategici ai Vast&Curious.
Am fost curioasă să înțeleg cum arată eMAG pe dinăuntru. O organizație cu 7.000 de oameni, cu o creștere anuală de două cifre și o ”cultură a vitezei”, așa cum o definea la un moment dat Iulian Stanciu, președinte executiv al companiei. În aprilie 2022, eMAG a fost desemnat drept ”cel mai valoros brand românesc”.
Acest episod este parte dintr-o serie de patru, sub titlul ”eMAG Stories”, care explorează diferite părți ale companiei, părți care apar rareori la vedere, dar care fac să funcționeze această mașinărie uriașă, din ce în ce mai prezentă în viața noastră de zi cu zi.
Am plecat de la oameni. Pentru că felul în care ne comportăm unii cu ceilalți, cum luăm decizii, cum ne stabilim și urmăm ambițiile, cum ne alegem colegii și cum plătim oamenii determină, până la urmă, ce fel de performanță iese la celălalt capăt.
Am vorbit cu Delia despre de ce funcția ei nu include nicăieri ”resurse umane”, despre ce înseamnă o cultură antreprenorială, despre cum au renunțat la sistemul de evaluare a performanței și ce au pus în loc - nu uitați, vorbim despre 7.000 de angajați - despre abordarea lor mai puțin ortodoxă a ceea ce numim ”management al carierei” și despre singurul indicator pe care-l folosesc pentru a măsura performanța. Despre libertatea de a-ți pune ideile în practică și cine și cum stabilește salariile. Am vorbit despre obsesia eMAG pentru date și la ce folosește ea și despre limitele și avantajele libertății. Dar și despre greșelile pe care le-a făcut și părțile mai puțin luminoase ale acestei culturi. Mai mult decât orice, spune Delia, trebuie să tratezi oamenii precum adulți. Cred că veți fi de acord.
****
Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.
Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.