Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Feb 23, 2023

Doru Căstăian este profesor de filozofie și științe socio-umane la Liceul Dimitrie Cuclin din Galați. Este unul dintre profesorii remarcabili selectați în programul Merito al Fundației Romanian Business Leaders. Este doctor în filozofie, autor, traducător și formator de profesori.

Conversația noastră pleacă de la întrebarea ”Ce este o viață bună?”. Pentru că, indiferent cine suntem și ce alegem să facem, întrebarea e una dintre cele mai vechi, mai firești și mai neliniștitoare dintre toate întrebările. Și, dacă ultimii ani ne-au învățat ceva, ne-au învățat să dăm mai multă atenție felului în care trăim.

Putem răspunde în multe feluri. Dar, spune Doru, majoritatea răspunsurilor moderne nu sunt decât rescrieri ale unor idei antice. Aproape tot ceea ce e important de știut despre o viață bună se poate găsi în filozofie.

Am folosit, așadar, idei și figuri celebre din filozofie pentru a investiga ce au de spus despre ce înseamnă o viață bună. Ce înseamnă să trăiești o viață examinată, așa cum predica Socrate? Care e relația între virtute și fericire? Dar între datoria față de comunitate și propriul interes? Are Aristotel dreptate când spune că o viață bună are la bază aspirația de a fi cea mai bună și mai înțeleaptă versiune a noastră? Și cum putem interpreta îndemnul lui Nietszche de a gândi fiecare pentru noi? Ce înseamnă și cum găsim sens în viață? Ce ne învață stoicii despre bogăție și relația cu banii? Și de ce o viață bună are la bază valori și principii?

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Podcastul Vast&Curious este susținut de AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la bursă. AROBS este o companie românească fondată acum 25 de ani la Cluj, cu birouri în opt țări și parteneri și clienți în Europa, America și Asia. 

AROBS crede într-o cultură a implicării, a evoluției continue și a parteneriatului pe termen lung. Este una dintre puținele companii românești care oferă fiecărui angajat acțiuni gratuite în pachetul obișnuit de beneficii. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.