Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Mar 24, 2023

Dacă ascultați podcastul Vast&Curious, am o invitație și o rugăminte: am pus la cale câteva întrebări pentru voi, ascultătorii noștri. Ne ajută să vă cunoaștem și să facem podcastul mai bun pentru voi. Fiecare răspuns contează și vă sunt recunoscătoare pentru el. Durează doar câteva minute și acesta este linkul: https://forms.gle/VFhTP47X8BnF2Xok6

Înapoi la episodul de azi...

Gheorghe Damian este primarul comunei Ciugud din Alba. În 2000, Ciugud era o comună săracă oarecare, cu un buget anual de 15.000 de euro și speranțe care nu depășeau nivelul ”măcar de am avea acces decent la apă.”

Gheorghe Damian a candidat de supărare și a rămas pentru că și-a dat seama ce e posibil. E primar de 23 de ani, timp în care Ciugud a devenit studiu de caz în România și în Europa. Deviza ”Ciugud to be true” ilustrează destul de bine transformarea: într-o comunitate de 3.600 de oameni, au fost investite 35 de milioane de euro din proiecte europene. Ciugud ocupă azi primul loc în rândul comunelor inteligente, are un buget anual de 2 milioane de euro și o listă lungă cu oameni care vor să se mute aici din alte zone ale României sau din străinătate.

Am vorbit cu Gheorghe Damian despre cum a gândit toată această transformare, despre principiile personale care stau la baza strategiei, despre de ce trebuie să fii blând cu cetățenii unui loc, dar și să-i forțezi să se schimbe și să vrea mai mult, despre viziune pe termen lung și progres pe termen scurt, despre visul de a face un campus de educație la Ciugud și ideea de a te apuca să faci lucruri chiar și când nu ai bani, despre de ce independența este cea mai bună strategie de dezvoltare a unui loc și de ce a ales investițiile în educație și digitalizare înaintea altora.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Podcastul Vast&Curious este susținut de AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la bursă. AROBS este o companie românească fondată acum 25 de ani la Cluj, cu birouri în opt țări și parteneri și clienți în Europa, America și Asia.  AROBS crede într-o cultură a implicării, a evoluției continue și a parteneriatului pe termen lung. Este una dintre puținele companii românești care oferă fiecărui angajat acțiuni gratuite în pachetul obișnuit de beneficii. 

 

Pentru conversații cu antreprenori, sociologi, psihologi și alți oameni destoinici și interesanți despre business, leadership, performanță și natura umană, abonați-vă la podcastul Vast and Curious în Soundcloud, Apple, Stitcher, Spotify

O dată la două săptămâni, punem la un loc câteva texte, idei, cărți atent selectate despre antreprenoriat, leadership, business și natura umană. Abonați-vă la newsletter pentru a le primi, aici.