Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


May 19, 2023

Mihai este cofondator și președinte al Amber. O companie românească multinațională cu studiouri în opt țări, Amber creează și dezvoltă jocuri împreună cu giganți precum Disney, Universal, Gameloft, Amazon și mulți alții.

Amprenta lor se află pe produse și experiențe precum cele din seria Star Wars, Avengers, Angry Birds, Roblox.

Mihai a câștigat, în martie 2023, distincția ”Antreprenorul anului” din partea EY.

Lumea lui e un univers incredibil. Industria de jocuri are cea mai rapidă creștere dintre toate domeniile divertismentului, e mai mare decât televiziunea, și are 4 miliarde de clienți.

De la artă tridimensională, la psihologie, tehnologie și inovație, cere competențe de  avangardă și e, probabil, printre cele mai complexe și complicate domenii. Un singur joc costă între un milion și 30 de milioane de dolari. Mihai se referă la acest context cu termenul de ”ocean negru”, plin de rămășițele unor produse și companii decedate.

Am vorbit cu el despre momentul de răscruce din 2017 când Amber a mizat totul pe un singur produs, despre poziționare și strategie într-o industrie extrem de competitivă și despre cum valorile susțin strategia. Despre de ce ideea de ghildă, preluată din tradiția medievală a meșteșugurilor, e structura pe care stă o echipă de 1200 de oameni în opt țări, despre de ce ai cumpăra un studio în Mexic sau în Taiwan și credința lui în misiunea socială a Amber. Despre cum au ajuns să scrie o poveste de schimbare la Botoșani și partea nevăzută a industriei.

Dar și despre istoria personală a lui Mihai și drumul lui de la pasiunea pentru filozofie la o carieră și o viață în domeniul jocurilor. Și despre Academia pe care se pregătesc să o deschidă la București și aspirația lui de a avea o școală în fiecare loc unde Amber are un studio.

Mihai trăiește între San Francisco și București. Înainte de a reveni în compania pe care a fondat-o în 2013, a fost parte din managementul Electronic Arts, Disney și Samsung.

Podcastul Vast&Curious este susținut de AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la bursă. AROBS este o companie românească fondată acum 25 de ani la Cluj, cu birouri în opt țări și parteneri și clienți în Europa, America și Asia. 

AROBS crede într-o cultură a implicării, a evoluției continue și a parteneriatului pe termen lung. Este una dintre puținele companii românești care oferă fiecărui angajat acțiuni gratuite în pachetul obișnuit de beneficii. 

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.