Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Mar 20, 2020

”Un lucru inestimabil pentru echilibrul mental este să povestim despre ce simțim. În comunitatea în care activăm, acasă, cu partenerii de viață, cu părinții, la telefon, oricum ar fi. Izolați sau neizolați. E vindecător emoțional.”

Ce face mintea umană în condiții de stres și panică? Își pierde capacitatea de a raționa pe termen lung, se comportă mai degrabă instinctual, își pierde criteriile de moralitate și capacitatea de empatie. Paul Olteanu a preluat, de la psihologul american Jonathan Haidt, autorul cărții ”The Happiness Hypotesis”, metafora călărețului (neocortex) și a elefantului (structura primitivă din creier, dominată de emoție și instinct) pentru a explica prin neuroștiință ce ni se întâmplă și cum ne putem echilibra. 

Paul Olteanu a lucrat în ultimii 12 ani cu câteva mii de oameni în programe de training și coaching bazate pe neuroștiință, pe înțelegerea arhitecturii personalității și a emoțiilor și pe tiparele de gândire ce influențează comportamentele umane. 

Este gazdă a podcastului Mindarchitect, alături de Anca Anghel, Dorin Boabeș și Tudor Stoica. Mindarchitect e singurul podcast românesc despre șltiința și psihologie aplicate în viața de zi cu zi. 

Am vorbit cu Paul despre cum funcționează mintea noastră în situații de stres și panică, despre ce putem face pentru a ne păstra echilibrul, despre cum să ne comportăm cu oamenii din jur și cu cei cu care lucrăm și despre solidaritate, ca răspuns la momentele grele pe care le traversăm.  

********

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter. Pentru interviurile live, foști invitați și ce urmează, vizitați-ne pe vastcurious.ro

Pentru conversații cu antreprenori, sociologi, psihologi și alți oameni destoinici și interesanți despre business, leadership, performanță și natura umană, abonați-vă la podcastul Vast and Curious în Soundcloud, Apple, Stitcher, Spotify