Jul 29, 2022
L-am rugat pe Petru Curșeu să revină la Vast&Curious pentru o continuare a discuției noastre din 13 mai. Am vorbit atunci despre de ce oamenii care știu să se certe și să nu fie de acord sunt mai creativi și despre ce fac diferit echipele care iau decizii bune împreună.
Petru a amintit de un set de reguli de dialog și colaborare care stau la baza acestor decizii mai bune. Reluăm astăzi conversația pentru a discuta în detaliu exact despre aceste cinci reguli.
Veți vedea că, în esență, ele sunt legate de o idee de bază: aceea că orice decizie bună de grup vine din diversitate. Dar diversitatea vine cu disconfort. Iar noi nu suntem buni la a avea de-a face cu disconfortul. În familii, la birou, în grupurile de prieteni sau în comunități, credem că e esențial să evităm conflictul. Și, spune, Petru, e greșit. Pentru a scoate la lumină ceea ce este mai bun în fiecare dintre noi și a ajunge la cele mai bune decizii, e important să învățăm cum să cultivăm puterea dezacordului și a diversității. Aceste cinci reguli ne arată cum să facem asta.
Petru studiază de peste două decenii gândirea colectivă. Este doctor în psihologie organizațională și profesor la Cluj, la Universitatea Babeș Boylai și în Olanda.
Această conversație scurtă va fi, sper, sursă de inspirație pentru fiecare dintre noi și pentru situații de muncă, dar și de zi cu zi. În completare, vă recomand din toată inima discuția noastră din 13 mai.
****
Acest podcast este prezentat de eMAG, o companie care crede în educație și în puterea oamenilor de a folosi tehnologia pentru a crea un viitor mai bun.
****
Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.
****
Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.
Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.