Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


May 13, 2022

Dacă sunteți parte dintr-o echipă sau conduceți una, sper că veți asculta conversația noastră. 

Petru studiază de peste două decenii gândirea colectivă, felul în care colaborează și iau decizii echipele, în sute de proiecte de cercetare. Este doctor în psihologie organizațională și profesor la Cluj, la Universitatea Babeș Boylai și în Olanda. 

Proiectele lui de cercetare investighează, de exemplu, cât de mult contează carisma liderilor, dacă deciziile grupurilor sunt mai raționale decât ale indivizilor, rolul conflictului în grupuri și dacă programele de leadership din companii pot cu adevărat să formeze lideri. 

Răspunsurile pe care Petru le dă acestor întrebări sunt de multe ori inconfortabile. Nu, programele de leadership nu pot forma lideri. Nu, deciziile grupurilor nu sunt mereu mai raționale decât ale indivizilor. Nu, nu poți fi deloc productiv dacă lucrezi în mai multe proiecte în același timp. Da, leadershipul se bazează pe trăsături genetice. Da, contează câte femei sunt într-o echipă.

Am vorbit cu el despre ce diferențiază grupurile care lucrează bine și cum putem obține rezultate mai bune dacă înțelegem toate aceste mecanisme uneori contraintuitive. 

Este o conversație foarte aplicată și sper că vă va oferi idei pentru cum să lucrați mai cu spor. 

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Acest podcast este de asemenea prezentat de eMAG, o companie care crede în educație și în puterea oamenilor de a folosi tehnologia pentru a crea un viitor mai bun.

 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.