Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Jul 22, 2022

Răzvan Rusu este antreprenorul din spatele produselor Răzvan Idicel.

Pe site-ul lor scrie: ”Sunt Răzvan și îmi place să fac lucruri bune. Dar nu oricum, ci cu mâinile mele.” Și, într-adevăr, la câțiva kilometri de Reghin, în satul Idicel - unde se și termină, de altfel, orice drum - Răzvan a ridicat cu mâinile lui - și alte tatălui lui - o fabrică de dulcețuri și zacuscă gătite la ceaun, pe foc de lemne, așa cum se făceau acum mult timp.

A început acum exact zece ani, sub părul din curtea Veronicăi. Pentru prima dulceață de cireșe și-a vâdut telefonul. Pentru prima rețetă bună de zacuscă a cheltuit, nu știe nici el cum, 100.000 de euro. Din zece ani, își amintește de unul singur în care să fi fost cu adevărat mai liniștit și să nu simtă că business-ul lui e pe muchie - 2021. N-a durat mult: în 2022 a luat-o de la capăt cu prețuri mai mari la energie, borcane, legume, la tot.

Spune, amuzat, că ”Nici să-ți meargă prea bine nu e ideal. Confortul te face risipitor”.

Puțini își imaginează că o fabrică artizanală, dintr-un loc uitat de lume, poate crea produse care să devină vedete ale lanțurilor de retail. Așa cum e zacusca lui. Răzvan e un încăpătânat și un idealist și modelul lui e probabil, destul de singular într-o lume care tinde să industrializeze totul și să delege mașinilor treaba, în numele productivității și reducerii costurilor.

Veronica, omul în curtea căreuia a început totul, e și azi șeful lui de producție. La fabrică lucrează doar femei din sat. Cele cinci ceaune produc, anual, aproape 200.000 de borcane. Alături de zacuscă și dulcețuri, Răzvan fabrică ciocolată, cremă de alune și, mai nou, muștar. Visul lui este să pună Idicel pe hartă. ”E un loc magic”, spune. În timp ce vorbeam despre asta, prin fața noastră a trecut un iepure.

Am vorbit cu el la Idicel despre cum și-a găsit primul partener - un bancher de investiții român de la Londra. Despre cum a început, cu doar patru lire, construcția fabricii. Despre cum lucrează cu partenerii lui din retail și cum își gândește strategia în toată incertitudinea din jur. Despre greșelile colosale și credința lui că, dacă îți faci bine treaba și crezi, o vei scoate cumva la capăt.

Răzvan trăiește în Reghin și la Idicel cu soția lui și fiica lor, Eva. Este un autodidact care citește Financial Times, cărți de business și deține colecția întreagă a revistei Monocle.

Sper ca această conversație să vă aducă optimism și încredere să încercați lucruri noi.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.