Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Sep 1, 2023

Vom avea noi episoade de podcast în câteva zile. Până atunci, am ales una dintre cele mai neobișnuite conversații din ultimii doi ani, cea cu Thea Ionescu. 

Thea lucrează într-un domeniu fascinant: psihologia dezvoltării. Este profesor și cercetător la Universitatea Babeș Boylai din Cluj și, printre specialitățile ei, se află o zonă nouă și încă puțin cunoscută a psihologiei: cogniția ancorată. 

Conceptul poate părea greu de înțeles, dar iată o explicație: gândim și învățăm nu doar cu mintea, ci cu întregul corp, cu mediul din jur, cu senzațiile, amintirile și emoțiile. Suntem ancorați continuu într-o experiență mult mai vastă decât cea mentală. 

Am fost obișnuiți să credem că mintea noastră lucrează independent, asemenea unui computer care funcționează la fel, oriunde l-ai pune. Și ne înșelăm. 

De la scaunul pe care stăm, la ce vedem pe geam, cât de mult ne place sau displace un om, amintirile despre un miros sau un gust sau cum ne folosim corpul, totul afectează performanța cognitivă. 

Cum am putea gândi mai bine? În primul rând, prin a ”ieși din cap”. Dacă vrem să învățăm și să înțelegem ceva trebuie să ne punem în situația de a trăi acel ceva. 

Pentru a înțelege o roșie, nu e suficientă o poză cu o roșie. Ea trebuie atinsă, mirosită, tăiată, gustată, povestită cu ceilalți. 

În al doilea rând, putem gândi mai bine prin a avea grijă unde, cum, cu cine gândim și învățăm. Și cât de mult ne place. 

Sper ca această conversație cu Thea să deschidă o curiozitate către a afla mai mult. Și să vă dea câteva idei de aplicat. 

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.