Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Mar 10, 2023

Ceva memorabil s-a întâmplat în decembrie 2022. OpenAI a lansat ChatGPT, o tehnologie de tipul chatbot, capabilă să răspundă la aproape orice întrebare, să scrie cod și să imagineze texte, de la literatură, la emailuri și comunicate de presă.

În ianuarie, a avut mai mult de 100 de milioane de utilizatori în toată lumea. A provocat o frenezie în rândul oamenilor ca voi și ca mine, care, săptămâni la rând, au pus ChatGPT la încercare cu tot felul de cereri și proiecte creative.

Companiile de tehnologie, de la Microsoft la Google, au intrat într-o competiție serioasă pentru a anunța propriile lor produse de tipul ChatGPT.

Acești roboți, capabili să genereze limbaj natural, devin unul dintre subiectele majore ale anului 2023.

Traian Rebedea este antreprenor, cercetător la Universitatea Politehnică și unul dintre oamenii care lucrează cu această tehnologie. A cofondat Roboself, o companie care a creat un chatbot specializat și care a fost cumpărată de Nvidia.

Am vorbit cu el despre ce este ChatGPT, cum e antrenat un astfel de sistem, care îi sunt limitările și dacă e capabil sau nu de creativitate și de lucruri originale. Dar și despre cum îl putem folosi fiecare dintre noi pentru a ne simplifica viețile și cum poate transforma felul în care lucrăm și învățăm.

Am vorbit despre miza acestei lansări care a dat lumea peste cap, dacă ChatGPT a fost sau nu capabil să treacă un test de angajare la Google, despre cum s-a certat și contrazis cu utilizatorii lui și de ce și despre capacitatea lui de a fi ”uman” și a ne înduioșa cu răspunsurile teribil de vulnerabile uneori.

Dar și despre pericolul ca o astfel de tehnologie să deturneze părerile și convingerile oameni, despre nevoia de transparență, de ce e important ca fiecare dintre noi să-l folosim și viitorul sistemelor de tip ChatGPT.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Podcastul Vast&Curious este susținut de AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la bursă. AROBS este o companie românească fondată acum 25 de ani la Cluj, cu birouri în opt țări și parteneri și clienți în Europa, America și Asia. 

AROBS crede într-o cultură a implicării, a evoluției continue și a parteneriatului pe termen lung. Este una dintre puținele companii românești care oferă fiecărui angajat acțiuni gratuite în pachetul obișnuit de beneficii. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.