Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


May 6, 2022

Probabil că foarte mulți dintre voi îl cunoașteți pe Valeriu Nicolae datorită muncii de mulți ani de zile cu copiii din Ferentari. Sau pentru că este unul dintre oamenii care nu suportă impostura și o expune public ori de câte ori se întâlnește cu ea. Sau pentru că a candidat în Parlament, cu o campanie complet neobișnuită. Sau pentru că, sătul de impotența și impostura autorităților, a creat de unul singur - și împreună cu sute de voluntari - Casa Bună, un loc unde copiii fără posibilități locuiesc, învață, primesc o șansă la o viață decentă.

Valeriu a publicat recent o carte. M-a surprins de la bun început, de la titlu. Să scrii o carte oarecum autobiografică cu titlul ”Țigan Țăndări” e, după părerea mea, un mare act de curaj și vulnerabilitate. Am râs și am plâns și m-am înfuriat citind-o. E o cronică a ceea ce Valeriu numește ”multiplele mele eșecuri”, dățile când a iubit și a fost sfărâmat de oameni, locuri, realitate.

Pentru cineva care a lucrat cu instituții la cel mai înalt nivel, de la Comisia Europeană, la Înaltul Comisariat pentru Refugiați, care a stat alături de o regină, de Michel Jordan și de Tony Blair, e un titlu surprinzător.

Am vorbit cu Valeriu despre realitatea oamenilor cu care lucrează, cea a unei lumi pline de suferință pe care nu reușim deloc s-o facem mai bună, despre eșecurile lui și despre propria lui suferință. Despre ipocrizia instituțiilor și capacitatea oamenilor simpli de a muta munții. Despre sistemul lui de gândire și determinarea neînduplecată pe care i le-a educat mama lui.

E o conversație care m-a mișcat și m-a impresionat și sper că o veți citi și că veți cumpăra cartea ”Tigan Țăndări”. Pentru că Valeriu va folosi toți banii din vânzare pentru a construi un proiect de grădiniță, Grădinița Bună. Și sper să-l ajutăm să o facă.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Acest podcast este de asemenea prezentat de eMAG, o companie care crede în educație și în puterea oamenilor de a folosi tehnologia pentru a crea un viitor mai bun.

 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.