Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Feb 1, 2022

Acest episod bonus vă aduce prima parte din podcastul Obiceiul Pământului, un nou proiect al prietenilor noștri de la DoR. 

Când am început să ascult, am realizat că nu pot, pur și simplu, să mă opresc. 

Povestea pe care o spune acest serial în șase episode, despre cei 500 de ani de sclavie a romilor, perioadă care nu se regăsește în cărțile de istorie, dar se împletește încă în viața și cultura noastră, este esențială, profundă și tragică. 

Le-am propus să îl preiau integral și îl veți auzi în continuare. 

Sclavia a început în 1385 și a fost abolită abia în 1856, timp în care romii au fost proprietăți ale statului român, ale bisericii și boierilor. Au fost cumpărați pentru prețul unui cal, vânduți, lăsați moștenire. Nume banale de străzi, precum Dezrobirii, ascund acest trecut nedemn. Expresii banale precum ”să te îneci ca țiganul la mal” ascund cruzimi de nedescris. 

”Obiceiul pământului” era, în Evul Mediu, legea nescrisă care ghida viața societății. Spunea și că, dacă te nășteai rom, erai sclav. Deși azi nu ne mai guvernează, încă există în noi.

Pentru a realiza acest podcast, jurnalistul Ana Maria Ciobanu a petrecut anul 2021 înregistrând cercetători, activiști și artiști romi despre sclavie și modul în care efectele ei se resimt și astăzi. 

Găsiți podcastul Obiceiul Pământului pe dor.ro și în orice librărie audio unde ascultați podcasturi.