Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Mar 27, 2020

”Momentele de adversitate amplifică și ceea ce e bun, și ceea ce e rău, ca o substanță de contrast. Acum se văd cu adevărat valorile. E ușor să ai valori în vreme bună; e mai greu să le păstrezi când ești cu spatele la zid.”

Marius și Dan Ștefan sunt cofondatori ai Autonom, cel mai mare grup de servicii de mobilitate din România. 

Perioadele dificile, se spune, nu construiesc caracterul, ci scot la iveală caracterul. Este un principiu ce se aplică și în cazul culturii care definește o companie: o criză precum cea pe care o traversăm azi testează limitele. 

Marius și Dan spun adesea că avantajul lor competitiv este cultura lor internă bazată pe autonomie, transparență, flexibilitate. Autonom este, de ceva ani, una dintre companiile cu cel mai bun scor în ceea ce privește implicarea angajaților (engagement).

Am discutat despre cum păstrezi cultura în aceste zile, cum îți servește ea în timpuri grele și ce fel de principii aplică în condițiile de incertitudine de azi. 

Câteva idei: oamenii au nevoie de multă autonomie, pentru a lua decizii acolo unde se întâmplă lucrurile; când realitatea se schimbă rapid, trebuie să testezi lucruri noi cu o viteză de câteva ori mai mare; nu te codi să schimbi seara decizia pe care ai luat-o dimineața; comunicarea onestă și transparentă e esențială; oamenii au nevoie de ceva sigur, o bază stabilă care să le dea curajul să acționeze în vremuri incerte. 

Autonom nu e ferită de greu: sectorul de închirieri de mașini către persoane fizice a scăzut cu 90% în 10 zile, închieirile către firme scad mai puțin, dar scad. Pe măsură ce companiile din România vor intra în probleme financiare, contractele de leasing semnate cu Autonom vor începe să cadă. Pentru WMS, o companie de închiriere de mașini cu șofer, business-ul s-a evaporat în cinci zile. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast.
Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter. Pentru interviurile live, foști invitați și ce urmează, vizitați-ne pe vastcurious.ro
Pentru conversații cu antreprenori, sociologi, psihologi și alți oameni destoinici și interesanți despre business, leadership, performanță și natura umană, abonați-vă la podcastul Vast and Curious în Soundcloud, Apple, Stitcher, Spotify