Nov 4, 2022
Mihai este City Manager al orașului Oradea. Iar motivul discuției mele cu el este că, în ultimii trei ani, am văzut Oradea pe primele locuri în diferite clasamente: cel mai bun oraș în care să trăiești, cea mai bună administrație, cel mai eficient oraș, cel mai sigur, cu cei mai fericiți oameni.
M-am întrebat ce se întâmplă, ce face posibile toate aceste performanțe? Am vorbit cu Mihai mai ales despre mentalitate: cum se gândesc oamenii care administrează orașul la relația cu companiile, cu cetățenii și la cultura internă din primărie? Un răspuns scurt este că Oradea e administrată după principii pe care le veți regăsi în companii private cu creștere rapidă: oamenii își asumă riscuri, fac uneori pariuri imposibile, conduc prin exemplu, sunt conduși de viziune, vânează oportunitatea fără nicio jenă, știu arta de a construi parteneriate, au focus, se concentrează pe proiecte esențiale, nu pe bani. A durat, însă, mai mult de o decadă: Mihai vorbește despre începuturile poveștii cu cuvintele ”a fost un proces brutal” de realiniere și construcție de încredere.
Oradea nu e cel mai ieftin oraș din România: taxele aici sunt mai mari decât media. Dar, într-o decadă, produsul intern brut pe locuitor a crescut de la 6.000 de euro, la 14.000 de euro, cu o rată de două cifre anual. De la 20 de milioane de euro investiții străine, astăzi sunt 600 de milioane. Au fost ani în care primăria din Oradea a adus în oraș fonduri europene de câteva ori mai mari decât bugetul primăriei.
Mihai vorbește despre principii simple: onestitate, transparență, asumare. Și despre cum totul a început de la nevoile esențiale: căldură pentru oameni, curățenie în oraș, infrastructură care să susțină viitoarele proiecte.
Pentru mine, această conversație este arată nu doar că e posibil, ci și cum e posibil. E, cred, o binevenită alternativă la cinismul și dezamăgirea noastră legată de instituții. Și un îndemn de a învăța din și a privi către ce funcționează.
****
Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.
****
Acest podcast este prezentat de eMAG, o companie care crede în educație și în puterea oamenilor de a folosi tehnologia pentru a crea un viitor mai bun.
****
Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.
Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.