Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Nov 18, 2022

E aproape imposibil de pus aceasta conversație în câteva cuvinte. Pentru că am vorbit cu Mircea Miclea despre viață și lumea haotică ce ne înconjoară. Și cum o putem controla printr-un obicei calculat și disciplinat de a simplifica și de a acționa. Acțiunea, spune Mircea, este cea care clarifică incertitudinea, nu gândirea excesivă. Obiceiul de a exclude informație și de a opri fluxul de ”noutate” e cel care duce la o viață bună, nu goana frenetică după mai mult. Simplificarea, ca igienă de viață și de gândire, e cea care dă sens și înțeles realității. Iar greșeala este cea care facilitează învățarea. Pentru că lumea nu e un set de probleme date și statice - cele pe care am fost obișnuiți să le rezolvăm din manuale - ci o încrengătură de lucruri în mișcare care ne dezvăluie oportunități doar când învățăm să întrebăm ce contează cu adevărat. Iar cei care schimbă cu adevărat ceva sunt cei care, oarecum irațional, se încumetă să creadă, uneori împotriva evidenței, în ceea ce e posibil, deși încă nu e real. 

E o discuție fascinantă, o incursiune în filozofie, aventură, psihologie și istorie, care vă va da momente de reflecție și zâmbet și instrumente reale pentru viață. 

Am vorbit cu Mircea Miclea în octombrie 2022, într-un eveniment din seria Vast&Curious Live, la teatrul Apollo111. 

Mircea este doctor în psihologie și are un masterat în administrarea afacerilor. Este profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babes Bolyai, din Cluj Napoca. A fost cel mai tânăr șef de catedră din istoria Universității, cancelar al Universității și este fondatorul școlii cognitive în psihologia românească. A fost ministru al educației timp de un an, în 2004-2005, poziție din care a demisionat când a realizat că nu poate fi de acord cu politica din educație la acea vreme. Timp de cinci ani, a fost șeful Comisiei prezidențiale pentru Educație. Este reprezentant în România al Societății Europene de Psihologie Cognitivă și membru în numeroase organizații profesionale internaționale. Dincolo de o carieră strălucită în educație și psihologie, Mircea este antreprenor. A fondat în 2003 Cognitrom, companie ce se ocupă de cercetare și dezvoltare de produse și servicii care se află la intersecția între psihologie si tehnologie. Le puteți găsi pe paxonline.net și depreter.ro.

****

Conversațiile live The Vast&The Curious sunt susținute de BCR. BCR e alături de antreprenori la fiecare pas de la idee la un business inteligent, pentru a obține finanțarea de care au nevoie. În ultimul an și jumătate, a consiliat, mentorat și finanțat 10.000 de companii, care creează 600.000 de locuri de muncă.”

Partenerul nostru este de asemenea MedLife, cel mai mare sistem medical privat din România. O organizație construită cu pasiune și îndrăzneală de către un grup de antreprenori români care cred că împreună putem să facem România bine.

Evenimentele live vă sunt prezentate și de Autonom, o companie de familie, cu o experiență de peste 16 ani în furnizarea de soluții de mobilitate "ca la carte”. Autonom crede în impactul pozitiv pe care îl poate avea prin învățare continuă și implicarea directă în comunitate, prin susținerea educației și a antreprenorilor cu viziune.

****