Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Mar 31, 2023

Norbert Petrovici studiază orașele și legătură lor cu oamenii care le locuiesc. Are peste un deceniu de experiență în planificare urbană, în proiecte private sau publice, cu instituții naționale sau internaționale. Este directorul Centrului de Cercetări Interdisciplinare pentru Știința Datelor din Cluj Napoca și predă la Universitatea Babes Boylai.

În ultimii zece ani, harta orașelor noastre s-a schimbat fundamental. Credem, încă, că jumătate din populația României trăiește în zona rurală, dar ne înșelăm teribil. Opt din zece oameni trăiesc în orașe sau în jurul lor.

13 orașe mari adună în jurul lor o treime din populație. Dar ele tind să devină din ce în ce mai mici, sufocate sub propria greutate. În jurul lor, explodează zone complet noi, haotice, care concentrează prosperitate, inegalitate, investiții și o diversitate socială nebănuită. În timp ce populația orașelor a scăzut cu 5% în zece ani, aceste zone au crescut cu 32%.

Motorul lor se află, de fiecare dată, în industria și investițiile unor mari multinaționale.

Am vorbit cu Norbert despre această surprinzătoare geografie nouă a orașelor noastre, și ce înseamnă ea pentru viață, oameni și business.

Discuția noastră pleacă de la o cercetare, numită ”O Tipologie a Orașelor în descreștere” care descrie cu mare acuratețe, în șapte mari clustere, ce se întâmplă cu orașele României.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Podcastul Vast&Curious este susținut de AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la bursă. AROBS este o companie românească fondată acum 25 de ani la Cluj, cu birouri în opt țări și parteneri și clienți în Europa, America și Asia. 

AROBS crede într-o cultură a implicării, a evoluției continue și a parteneriatului pe termen lung. Este una dintre puținele companii românești care oferă fiecărui angajat acțiuni gratuite în pachetul obișnuit de beneficii. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.