Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


May 15, 2020

”Ceva trebuie să te ajute să-ți păstrezi mintea întreagă și energia. Pentru că presiunea este foarte mare. Când ești antreprenor, tu trebuie să ai soluția, deși n-ai nicio vină și nu te-ai pregătit pentru situația aia. Nu poti să vii să îți dai demisia. Pentru mine, opțiunea să pun lucrurile în cui și să plec în jurul lumii, sau să îmi descopăr talentul de scriitor, nu există. Ideea de a renunța nu-i o opțiune.”

Acest episod este special. E o conversație foarte onestă cu un antreprenor forțat să reinventeze toată afacerea peste noapte. 

La începutul lunii martie, când viața era oarecum normală încă, am mers la cină cu Ioan Iacob, cofondator al Qualitance, la Kane. Ne pregăteam pentru episodul The Vast&The Curious care urma să fie pe scenă, la final de martie. Răzvan Crișan, cofondator al Kane Group, se pregătea pentru deschiderea oficială a acestui restaurant de fine dining bazat pe ingrediente românești. 

Un concept unic, la care Răzvan a lucrat ani de zile. Prima încercare, în alt loc și cu un alt partener, a eșuat și a dus la închiderea Kane și despărțirea de cel cu care fondase M60, una dintre cele mai cunoscute cafenele din București. 

Pe strada Dianei, într-o casă de patrimoniu renovată integral și după o investiție de 500.000 de euro, actualul Kane avea toate ingredientele unui succes: o poziție de invidiat în clasamentele Trip Advisor, review-uri minunate, o experiență deosebită pentru oaspeți, venituri ușor mai mari decât așteptase. 

În noaptea aceea, Răzvan și-a adunat echipa și au decis că nu va mai fi nicio deschidere oficială: Kane se transformă în bucătărie comunitară care gătește pentru medici și oameni în nevoie. 

Kane a fost primul restaurant care a luat această decizie. În două luni, au gătit și donat  40.000 de porții de mâncare. Ce urmează? Nu știe precis. 

Am vorbit cu Răzvan despre reinventare, despre cum a trecut împreună cu echipa lui prin această perioadă de mare incertitudine și restriște financiară, despre a-ți recalibra visele și așteptările, despre de ce a luat acestă decizie și care este viitorul Kane și al industriei. 

Am vorbit despre leadership și cum să iei decizii grele, despre ingredientele succesului și despre avantajele de a mege împotriva curentului. 

Răzvan este un pionier al industriei de restaurante și unul dintre cele mai cunoscute nume din industrie, cofondator al grupului Kane ce cuprinde restaurantul cu același nume, conceptul Mercato Comunale, restaurantul Mamizza și o viitoare cafenea de specialitate în Centrul Vechi. 

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunităi pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.