Preview Mode Links will not work in preview mode

Vast and Curious, cu Andreea Roșca


Jun 17, 2022

Răzvan Nicolescu are o experiență de peste două decenii în energie și este unul dintre experții români în domeniu cu o carieră de succes în țară și în afară, în egală măsură.

Este membru in Consiliul de Conducere al agenției europene care se ocupă de tehnologie și inovare. Are peste 20 de ani de experiență în domeniul energiei și al schimbărilor climatice. A fost ministrul român al energiei, Președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie, partener coordonator al Deloitte pentru industria energetică, director Petrom si reprezentant al Romaniei la UE pe probleme de energie. În 2021 a fondat think thank-ul Clean Path Initiative.

Am vorbit cu el la mijloc de mai, în timpul Romanian Business Leaders Summit, despre energie. Prețurile, spune Răzvan, vor rămâne ridicate. Pentru că felul în care producem azi energie e dependent de gaz - care va rămâne scump - și de cărbune - care e scump pentru că generează emisii de carbon.

Tranziția la alte forme de energie e o problemă complicată. Costurile sunt de mii de miliarde de euro și Europa nu are încă o idee clară cum să apuce această problemă, dincolo de vorbe. Dar România are marea șansă de a putea fi independentă energetic, dacă ne organizăm, crede Răzvan. Și de a acoperi 35% din consum cu energie regenerabilă, dacă folosim cu cap banii europeni. 

Am vorbit despre unde greșim și ce ar trebui să facem și de ce e aici o oportunitate imensă pentru antreprenori. Și, pentru fiecare din noi, cum să ne gândim la propriu nostru viitor energetic. Trebuie să spun că, după discuția cu el, sunt mult mai atentă la câte lumini las aprinse și la cum consum energie, în general. Am luat în serios ideea că ”Cea mai ieftină energie e energia pe care n-o risipim”.

****

Acest podcast este prezentat de eMAG, o companie care crede în educație și în puterea oamenilor de a folosi tehnologia pentru a crea un viitor mai bun.

****

Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații. 

****

Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.

Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.